Ahad, 26 Julai 2009

AL-KISAH...

MENJADI SEORANG DAIE'
Hari ini (27 julai 2009) masuk 6 tahun 31 hari, saya menjadi daie'. Tak terasa dalam diam-diam, saya semacam serasi sudah dengan profesyen ini. Rasa seronok dalam berdakwah ini kadang-kadang membuatkan semangat diri untuk mencari ilmu sebanyak boleh semakin membara. Sememangnya menjadi daie' banyak dugaan dan cabarannya. Mana tidak, kita sentiasa menghadapi masyarakat. Kadang-kadang kalau kurang ilmu, kita tidak mampu menjawab kemusykilan mereka.
Ditambah lagi sekarang ini, kebanyakan kita memiliki ilmu yang tinggi dan menguasai bermacam-macam jenis ilmu. Ada yang tahu ilmu Sains, ilmu Kaji Bumi, ilmu Astoronomi, Ilmu Ict dan banyak lagi. Kadang-kadang soalan dari mereka ini, kalau tak pandai menjawab malu jadinya. Kadang-kadang mereka ini walaupun tidak ada background agama, tapi soalan mereka related(berkait-rapat) dengan bidang yang mereka ceburi. Sebagai contoh, Adakah bumi itu mengelilingi matahari atau matahari mengelilingi bumi? Cuba sebutkan dalilnya dalam Al-Quran Al-Karim?
Nah 2 soalan ini pun pening nak dijawab. Apatah lagi soalan lain yang berkaitan dengan kehidupan. Dulu sewaktu memberi kaunseling, ada yang tanya mengapa manusia macam-macam agamanya? mengapa mereka tak memilih ugama islam sebagai Agama anutan mereka.,sedangkan Agama Islam Agama hak, Agama penyelamat kehidupan Duniawi dan Ukhrawi.. Dan banyak lagi..
Kadang-kadang kalau tak terjawab, rasanya masih diri ini masih belum berilmu. Pendapat saya ilmu ini hendaknya ditambah setiap hari. Semakin banyak kita baca buku, semakin banyak ilmu kita dapat. Sekarang di zaman moden, ilmu ini senang dipelajari. kita boleh dapat ilmu pengetahuan dan maklumat semasa melalui internet. Senang saja tekan google dan taip di kotak carian..abis tu taip apa yang kita mahukan..contohnya perkataan ajaran sesat...maka akan keluar beberapa senarai web yang berkaitan dengan perkataan yang dicari.
Cukup senang.. tapi walaupun senang dan 'relax'..saya merasakan belajar dengan mualim(guru) yang muktabar ada juga baiknya. Selain dapat betanya dengan apa yang kurang faham, kita dapat mengaji ilmu secara terus kepadanya. Apatah lagi mualim yang datangnya dari timur tengah. Mereka ini bukan saja berilmu dengan ada sijl, tetapi mereka juga ada memiliki ilmu yang ada sanad dari syeikh(panggilan orang yang tinggi ilmunya) mereka. Biasanya ilmu yang ada sanadnya ini, mereka perolehi sewaktu bertalaqqi dengan syeikh mereka di masjid dan pondok sewaktu berada di negara timur-tengah.
Di zaman sekarang amat sukar terjumpa dengan orang yang memiliki ilmu yang ada sanad dan berijazah(ada keizinan) ini. Habis-habis kalau terjumpa pun secara kebetulan saja. Maksudnya kalau mereka ini dijemput untuk berceramah ke negara kita barulah ditemui. Masa itu barulah kita minta wirid yang mereka amalkan dan minta ijazah. Nah beginilah sikap kita terhadap orang alim dan kadang-kadang ada yang minta doakan kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat. Sampai begitu sekali sikap mereka dan rasa hormat mereka terhadap orang alim.
Dulu sewaktu belajar di jordan, saya teringat kawan-kawan ada memaklumkan kepada saya: "siapa2 yang mahu bertalaqqi ilmu bolehlah datang ke masjid jamiah". Apabila mendengar demikian, datanglah saya ke masjid yang disebutkan. Sampai saja di sana, saya tengok semua budak-budak melayu ini menadah kitab di tangan sambil mendengar kuliah yang sampaikan oleh syeikh. Rasa malu juga melihat be'ah (persekitaran) begini, kalau di negara kita kan baik. Penuh masjid dengan orang-orang yang mencintai dan dahagakan ilmu.
Firman Allah Ta'ala yang tafsirnya: "Allah akan meninggikan oran-orang yang beriman di antara kamu dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan beberapa darjat." (Surah Al-Mujaadilah, ayat 11).
SAMBUNG BELAJAR
Hari ini (28 Julai 2009), saya telah terjumpa salah seorang pensyarah kami sewaktu universiti di salah sebuah gedung perniagaan. Pensyarah ini cukup terkenal dengan madahnya(subjeknya) 'Nahu Wazifi', Orangnya cool saja tapi kalau disuruh ceramah satu tajuk, kalau tidak suruh berhenti memang sampai malam jadinya. Itulah kehebatannya, sebab berkat ia mengaji ilmu dipondok dan sampai sekarang yang dipelajari masih ingat.
Dalam bertegur sapa itu, dia sempat menegur:"sekarang ni kat mana?".Saya pun berfikir dia tanya ni nak bergurau kah atau tanya betul ni. Lalu saya menjawab dengan penuh yakin: "saya kat dakwah kerja". "Dulu jadi imam betulkah", tanyanya lagi. Lalu saya jawab:"i-wah" (dalam bahasa arab) yang bermasuk: "Ya."
"Dan selepas ini saya sambung belajar", ujar saya. Dia tanya: "ambil jurusan usuluddin atau syariah?" saya jawab: "usuluddin". "saya sebenar nak sambung di 'Urdun'(jordan), tapi disebabkan keadaan sekarang masih ada wabak influenza A H1 N1, saya tak jadi sebab takut ditimpa musibah wabak tersebut",kata saya. "Sama saja", ujarnya. Fahaman saya belajar luar negeri atau dalam negeri sama saja, yang penting ia melanjutkan pelajaran. Mendengar kata-katanya itu semangat saya untuk melanjutkan pelajaran semakin kuat dan membara.
Dalam diam-diam saya terfikir, untuk apa saya belajar sedangkan sudah ada 'first degree'? kenapa perlu belajar di luar negeri sedangkan dalam negeri pun dah cukup ilmu saya?...macam-macam dalam kotak fikiran, nak buat inilah..nak ambil degree di bidang lainlah..dan macam-macam lagi.
Lalu sewaktu bangun pagi, saya berfikir lagi, kalau belajar tinggi-tinggi tidak diamalkan buat apa...saya fikir lagi:adakah saya belajar ini untuk dapat 2 increament (2 kenaikan gaji tahunan) atau supaya orang pandang kita orang yang berilmu...Astagfirullah(saya mengucap dan mohon ampun kepada Allah)...Sampai sekarang belum ada kata putus...saya takut tergolong sebagai orang riya'(suka nunjuk-nunjuk)...saya takut timbul rasa sombong dalam diri sebab ada ijazah master... Nauzubillah min zalik...Mudah-mudahan Allah meyelamatkan diri saya dan kita dari penyakit hati ini.
KEAJAIBAN DOA
Pada 30 Julai 2009(khamis), saya diarahkan memberi ceramah di salah sebuah masjid di luar bandar. Mula-mula amat berat juga untuk berceramah, kerana jarang sekali saya diarahkan berceramah. Tapi kerana ingatkan ia sebagai jihad...saya gagahi saja untuk terus menabur bakti melalui ilmu yang ada di dada. Memang untuk menjadi penceramah bukan senang, ia memerlukan banyak kesabaran dan ilmu.
Itu saya tak peduli, ceramah tetap diteruskan...perjalanan saya ke tempat itu lancar tanpa ada masalah. Yang menariknya, hujan tidak turun dan air tidak pasang tinggi sewaktu nak pergi dan balik. Seolah-olah saya didoakan supaya selamat...
Sesampai saja di rest house, saya diperiksa suhu badan, ternyata suhunya 33 celcius..Pemerisa suhu berkata:' sejuk' sambil kehairanan...Saya terkejut dengan kenyataannya..mana tidak saya bertolak dari bandar dalam hawa yang panas...tahu-tahu sampai di rest house sejuk..Masya Allah..
Selesai pemeriksaan, saya terus ke bilik yang sudah dibooking dan berehat sampai 5.30 petang. Dalam pukul 6.00 petang, driver datang menjemput saya untuk pergi ke tempat ceramah. Sampai di sana, saya baru 2 orang yang datang dan terus masuk ke dalam masjid. Saya pun terus solat tahiyyatul masjid dan terus menunggu azan solat maghrib berkumandang.
Selepas kami solat berjemaah maghrib dan solat hajat, ceramah pun bermula..Di antara isi ceramah, saya tekankan kewajipan menjaga solat fardhu lima waktu dan gambaran-gambaran yang dilihat oleh Rasulullah Sallahu Alaihi Wasallam dalam peristiwa Isra' Mi'raj..dalam rancak berceramah mengenai solat dan isra' mi'raj,tiba-tiba saja tajuk saya melencong kepada tajuk keaiaiban doa..
Saya cuba menerangkan doa penting dalam kehidupan seorang mu'min dan disebutkan oleh Nabi Sallahu Alaihi Wasallam sebagai 'Silahul Mukmin'(senjata orang beriman). Disamping itu, saya juga menjelaskan bahawa doa ini dibaca bukan waktu susah saja dibaca, tetapi paling digalakkan juga ialah waktu senang. Kerana waktu senang, kita selaku manusia mudah terlena, alpa dan kadang-kadang terlupa untuk meminta pertolongan Allah melalui doa.
Inilah keajaiban doa, senang pun disuruh berdoa... susah pun disuruh berdoa..sihat pun disuruh berdoa supaya lebih sihat dan mampu melaksanakan ibadah yang disuruh oleh Ugama Islam.
Lebih utama sekarang ini...waktu kritikal..dengan wabak influenza A H1 N1...kita selaku rakyat dan jemaah yang sentiasa datang ke masjid,(termasuk yang berada dirumah) disuruh banyak2 berdoa supaya terhindar dari wabak dan malapetaka yang lain.
Inilah peranan kita selaku orang beriman kepada Allah dan Rasul-Nya...sentiasa ingat kepada kekuasaan Allah dan kehebatan kuasa Allah yang melebihi kuasa manusia...Kita hanya mampu merancang tapi Tuhan yang menentukan segala-segalanya termasuk kita selaku makhluknya serba kerdil di dunia ini..
RUQYAH JIBRIL
Pada 1 ogos 2009 (sabtu), saya diarahkan untuk berceramah di salah sebuah pasukan yang beruniform....tajuknya masih lagi berkisar tentang Isra' Mi'raj...tetapi saya cuba mengambil sedikit iktibar mengenai Nabi Muhammad dikejar oleh jin ifrit sewaktu awal-awal sekali bermulanya perjalanan baginda.
Untuk mengalahkan jin ifrit itu, baginda diajar oleh Sayidina Jibril Alaihi Salam satu doa yang panjang yang dikenali Ruqyah Jibril:
أعوذ بوجه الله الكريم وبكلمات الله التامات التى لايجاوزهن بر ولافاجر من شر ماينزل من السماء
ومن شرما يعرج فيها ومن شر ماذرأ فى الأرض ومن شر ما يخرج منه ومن فتنة الليل والنهار ومن طوارق الليل والنهار
إلا طارقا يطرق بخير يا رحمن
Yang maksudnya: " Aku memohon perlindungan dengan kekuasaan Allah Yang Maha Mulia dan dengan kalimah-kalimah Allah yang sempurna yang tidak dapat mengatasi sama ada orang yang baik ataupun orang yang jahat daripada kejahatan yang turun dari langit dan daripada kejahatan yang naik ke langit dan daripada kejahatan yang bertebaran di bumi dan daripada kejahatan yang keluar darinya dan daripada kejahatan malam dan siang melainkan kebaikan jua yang dipinta Wahai Yang Maha Pemurah."
Doa ini amat bagus diamalkan 3 kali pagi&ptg sebagai pelindung diri dari gangguan jin dan syaitan. Memang perkara ini amat sukar dihindari, tapi sebagi hamba Allah rasanya tidak salah ada benteng untuk menangkis gangguan tersebut.
Saya juga berpesan kepada audiens, untuk sentiasa mengamalkan bacaan ayatul kursi (3 atau 7 kali selepas solat fardhu ),sebagai dinding dari gangguan jin dan sihir. Apabila saya terangkan amalan ini kepada mereka(audiens), mereka terkejut dan timbul sesalan kerana selama ini tidak pernah mengamalkannya... Selesai ceramah, ada yang mengucapkan terima kasih ustaz atas nasihat yang diberikan...ada yang minta 'copykan' (photocopy) Ruqyah Jibril itu...dan ada yang minta E-mail Ruqyah Jibril itu...dan banyak lagi permintaan mereka.
Selepas ceramah saya pun balik...semasa perjalanan balik... saya rasa puas dengan apa yang disampaikan dan bersyukur kepada ilahi kerana dapat berkongsi dan menabur ilmu Agama kepada Umat Islam...Mudah-mudahan Amal Salih(ceramah) saya ini, diterima sebagai Saham Akhirat kelak...Amin Ya Rabbal Alamin.
NISFU SYA'ABAN
Besok 5 ogos 2009(rabu), waktu maghribnya masuk 15 sya'aban 1430 Hijriah...kita raie'kan satu malam penuh rahmat iaitu dikenali sebagai malam nisfu sya'aban...Biasanya malam itu kita amalkan bacaan 3 kali yaasin...niat pertama: mohon panjang umur dalam mentaati Allah dan berdoa dengan doa nisfu sya'aban...niat kedua: mohon diluaskan Allah rezekinya yang halal dan diberkati dan berdoa dengan doa nisfu sya'aban...manakala niat ketiga: mohon dimatikan dalam iman (HusnulKhotimah) dan berdoa dengan doa nisfu sya'ban...
Nampaknya banyak amalan yang dibuat pada malam ini, kalau mereka tidak berapa 'masyie' (perkataan bahasa arab yang bermaksud mengikut ayat: serasi atau setuju)mereka akan rasa letih dan mudah berkata-kata(bahasa brunei bermaksud tidak ikhlas)...
Apapun, saya merasakan satu amalan yang selayaknya dibuat malam tersebut ialah berdoa...kerana malam ini dikabulkan doa kita...
sebagaimana disebutkan oleh Al-Imam Syafie' dalam kitabnya Al-Umm:
" Telah sampai pada kami bahawa dikatakan: sesungguhnya doa dikabulkan pada lima malam iaitu: pada malam jumaat, malam hari raya Adha, malam hari raya aidilfitri, malam pertama di bulan rejab dan malam nisfu sya'ban."
Disamping itu, mungkin ada di antara kita bertanya, adakah bacaan surah yaasin di malam nisfu sya'aban? ada sandarankah?
Di bawah ini di bawakan pendapat ulama:
"Al-Qasthalani menyebutkan dalam kitabnya Al-Mawahib Al-Ladunniyah, bahawa para Tabi'in daripada penduduk Syam seperti Khalid bin Ma'dan dan Makhul, mereka beribadah dengan bersungguh-sungguh pada malam nisfu sya'aban. Maka dengan perbuatan mereka itu, mengikutlah orang ramai pada membesarkan malam tersebut.
Para Tabi'in tersebut menghidupkan malam nisfu sya'aban dengan 2 cara:
1) Sebahagian mereka hadir beramai-ramai ke masjid dan berjaga di waktu malam (Qiyamulail) untuk sembahyang sunat dengan memakai harum-haruman, bercelak mata dan berpakaian yang terbaik.
2) Sebahagiannya lagi melakukannya dengan cara bersendirian. Mereka menghidupkan malam tersebut dengan beribadat seperti sembahyang sunat dan berdoa dengan cara bersendirian.
Melihat pada kenyataan ulama ini, dapatlah difahami bahawa cara kita sekarang ini menghidupkan malam nisfu sya'ban dengan membaca Al-Quran Al-Karim seperti membaca surah yaasin, berzikir dan berdoa dengan berhimpun di masjid-masjid atau rumah-rumah persendirian sama ada secara berjemaah atau perseorangan adalah tidak jauh berbeza dengan apa yang dilakukan oleh para tabi'in itu. والله أعلم بالصواب
MENJELANG RAMADHAN
Alhamdulilah hari ini (19 Ogos 2009) hari khamis...di Brunei persiapan untuk menyambut ramadhan amat meriah sekali dengan laungan iklan di corong-corong radio bagaimana niat puasa di bulan ramadhan....Apabila mendengar setiap iklan-iklan itu, hati terdetik untuk memanjatkan doa untuk dipanjangkan usia supaya dapat bertemu bulan suci dan penuh rahmat...
Bukan itu saja, kalau boleh nak bacaan Al-Quran sebanyak-banyaknya...berzikir sebanyak-banyaknya...Qiyamulail nak buat setiap malam...Mudah-mudahan menguatkan hati dan jiwa sentiasa bertawajjuh dan taqarrub kepada ilahi...
Disamping itu, saya merasakan bulan ramadhan kali ini...saya akan bergelut dengan mempelajari madah yang diambil semester ini...walaupun nampak sikit bagi pandangan mata kasar...tetapi amat berat jika dibebani dengan beberapa bahas (assingment)...Nak eja bahasa inggeris pun susah dan belum tahu betul...maaf terkeluar topik...sambung lagi dengan ramadhan...
Bercakap kita tentang bulan pencuci dosa ini, kita harapkan biarlah ia bermakna dalam hidup kita selaku insan mukmin yang sejati...
Saya teringat satu hadis yang bunyinya lebih kurang seperti berikut:
من صام رمضان إيمانا واحتسابا غفر له ما تقدم من ذنبه
Sabda Rasulullah Sallahu Alaihi Wasallam yang bermaksud: " Sesiapa yang berpuasa kerana iman dan mengharapkan keredhaan Allah maka akan diampunkan akan dosanya yang terdahulu".
Makna hadis ini cantik...ia menyarankan kita supaya puasa yang dilakukan mencapai matlamat puasa hakiki iaitu puasa penghapus dosa dan puasa yang mana semua anggotanya berpuasa...lidah berpuasa dari mengata atau bercakap keji...mata berpuasa dari melihat perkara yang diharamkan oleh Allah dan Rasul-Nya untuk melihat...telinga berpuasa dari mendengar kata umpatan dan fitnah...dan banyak lagi..yang penting dalam kita berpuasa semua anggota lahiriah dan batiniah dijaga dari melakukan dosa dan maksiat...
PANGGILAN HAJI
Hari ini (22/10/2009, hari khamis) baru Ana ada masa kosong setelah abis imtihan nisfu pasal(dalam b.melayu peperiksaan setengah semester).. bukan imtihan nihae'(final exam)....Rasanya dah lama Ana tak up-dated blog ni...rasanya macam setahun tak up-dated...Al-maklum busy dengan kuliah dan assingment tak habis-habis lagi...sekejap doktor ni mahu ini .... sekejap kena ada presentation dan macam-macam lagi.....Ana buatlah mana yang mampu...Sebenarnya inilah lumrah alam orang menuntut ilmu...Apatu kata orang 'bergelumang dengan ilmu'...Mudahan-mudahan Ana ini menjadi pelajar yang berjaya di dunia dan di akhirat dan dimudahkan oleh Allah Subhanahu Wa Ta'ala...'Amin Ya Rabb'
Ana lupa pulak dengan perbicangan kita dengan haji ni...sekarang dah sibuk musim haji..dan jemaah Brunei akan berangkat dalam bulan depan(November)...biasanya dinasihati ..umpamanya para jemaah haji disuruh menjaga permakanan, kesihatan diri, kebersihan diri dan disuruh banyak-banyak berdoa terhindar dari bala, merbahaya dan penyakit yang tidak diingini seperti influenza H1N1..kita doakan jemaah kita selamat dan sihat sepanjang mengerjakan ibadah haji...Sebenarnya nak bincang pasal haji ini tentu banyak nak dicakapkan soal falsafah haji, manasik haji, hukum-hakam haji dan banyak lagi..Ibadah haji memerlukan banyak pergorbanan harta dan persiapan mental dan fizikal kena ada...sebab itu, kita selalu dengan dengar orang dulu kata:"haji dulu di Brunei baru haji di mekah".Apa makna kata-kata ini, nampak simple tapi penuh makna...maknanya kita kena ada buat persiapan sebelum naik haji di mekah.. bukan persiapan kewangan saja perlu..tapi mesti ada persiapan rohani..apa persiapannya?, jiwa mesti bersih dengan banyak bertaubat dan banyak muhasabah diri serta memperbanyakkan amalan soleh, jaga solat fardhu lima, jauhi maksiat dan minta kepada Allah beri kita kesabaran yang kuat dan minta sentiasa sihat sepanjang berada di tanah suci...Sebenarnya ibadah haji banyak menguji kesabaran dan di sana kita disuruh banyak zikir, banyakkan solat sunat, banyakkan doa siang&malam, banyakkan baca Al-Quran dan kalau boleh banyak kali kita khatam membaca Al-Quran keseluruhannya.
Rasanya kalau ini kita buat sebagai jemaah haji...insya Allah haji akan mencapai kepada matlamatnya seperti sabda Nabi Sallahu Alaihi Wasallam lebih kurang nasnya :
الحج المبرور ليس له جزاء إلا الجنة
Yang mafhumnya:" haji yang mabrur itu, tiada ada balasannya melainkan syurga"..Allah Akhbar..besarnya pahala orang menunaikan haji ini.. tapi untuk dapat syurga kena sungguh2..bukannya main-main..maksud Ana: jaga ibadah haji ini jangan ada unsur dosa dan maksiat..mengeji orang...berbantah-bantah dan berkelahi antara satu dengan yang lain. Mudah-mudahan kita semua sama2 akan mendapat syurga yang dijanjikan itu..Amin Ya Rabbil Alamin.
SERONOKNYA MENUNTUT ILMU
Hari ini (khamis, 13-5-2010) adalah hari yang paling seronok kerana dah abis Imtihan Fasal Sani(Semester Dua)..Gembira sebab tak perlu imtihan dengan madah yang banyak...selepas ni ana perlu buat Kitabatul Bahts(Tesis) n Hifzul Quran saja..Tak perlu masuk muhadarah lagi..
Ana merasakan sepanjang Fasal Sani ini, banyak ilmu ditimba dan dapat membantu Ana dalam kerjaya sebagai penceramah...Antara ilmu yang Ana dapat: Ilmu Dirasat Fi Kutub As-Sunnah..
Walaupun muqararnya dalam 5 buah kitab ilmu Hadis n Ta'kban(letih) dalam memahaminya...Ana enjoy kerana dapat mengetahui secara mendalam manhaj Ulama2 Hadis dalam menyusun kitab mereka. Dari Manhaj Imam Bukhari, Imam Muslim, Imam Tirmidzi, Imam Abu Daud, Imam Thabarani dan banyak lagi.
Sebenarnya apabila mempelajari ilmu hadis sebegini, Ana merasakan seolah2 hidup sezaman dengan ulama2 hadis ini. Ini kerana Ana mempelajari Sirah hidupnya, Sifatnya, Gelarannya dan banyak lagi. Bukan itu saja Ana merasakan seolah-olah mereka ini berada di hadapan Ana.
Maaf Ana...Bukan nak berlebih-lebih dalam perkara ini...kadang-kadang airmata mengalir tidak semana-mana mengingatkan ketekunan mereka dalam menyusun Kitab2 Hadis. Sebagai contoh: Cuba kita renung Imam Bukhari setiap kali menulis hadis dalam Kitab Shahihnya ia solat sunat dua rakaat. Bukan itu saja, diriwayatkan ia buat semua itu(menulis hadis dalam Kitab Shahihnya) di dalam masjidil haram. Masya Allah. Tak nampak berkatnya? Ana nampak berkatnya...Di Rumah Allah..Di Kota Suci..Di dalamnya ada telaga Zam-Zam...Ada Ka'abah(Qiblat kita waktu solat)..Ada orang Tawaf di dalamnya..Ada orang baca Quran, Zikirullah..Ada Safwa dan Marwah...Dan banyak lagi..Allahu Akhbar...
Belum lagi Ana bincang madah Ihjazul Ilmi Fil Quran..Madah ini pun Ana ambil dalam Fasal Sani (Semester Dua)...Ini pun seronok sebab ia membincangkan keagungan ayat2 yang ada dalam Al-Quran-Al-Karim. Sebagai contoh kejadian manusia bermula dari علقة (air mani) kemudian berkembang proses ثم أنشأنه خلقا آخر
(Proses janin mula bergerak dan dituip rohnya untuk hidup) iaitu ketika janin berumur 4 bulan menurut Al-Imam Nawawi..
(untuk detail proses kejadian manusia ini sila rujuk surah An-nur kalau tak silap)
Sebenarnya setiap ayat dan kalimah Al-Quran Al-Karim terkandung pengajaran dan rahsia yang banyak bagi siapa yang mahu memikirkannya.
Mudah-mudahan kita tergolong umat yang sentiasa dahagakan ilmu Agama Islam dan sentiasa mengajarkannya kepada orang lain. Amin..
YA ALLAH JADIKAN AKU ORG YG BERJAYA
Alhamdulilah hari ini (sabtu, 19/6/2010)...natijah imtihan fasal sani keluar...Mula2 mendengar berita ini tak percaya..tapi hati tak sedap hati terus jalan ke jamiah...Sampai di sana macam2 memek muka kelihatan..ada yang termenung(tak tau apa sebabnya mungkin natijah tak memberangsangkan)...ada yang tersenyum(mungkin gembira dapat score tinggi)..
Semua itu dibiarkan bermain dikepala..keperluan hati terus mendesak..al-maklum saja tak tahu nasib badan..sampai di fakulti, Ana terus tanya ada dah slip natijah..kerani fakulti terus memberi tanpa soal dan berkata:"bukalah"..Tapi Ana balas: "takut tak berani buka, kat rumah saja buka."
Selepas tu Ana terus keluar bilik dan terserempak dua dr (satu arab-jordan n satu kacukan melayu-arab yamani)..salah seorang menegur dalam bahasa arab:" maza tafhal ya sheikana?" Ana jawab: "natijah imtihan".Mereka berdua membalas: "Shuup(lihat)".Ana kata: "Ana Akhap(saya takut)". Tanpa banyak soal mereka suruh bagi Kashpun-Natijah..lalu Ana terus beri..Salah seorang dr (melayu-arab yamani) menasihatkan : "jgn takut insya allah Enta lulus dan layak buat tesis master"...Apabila mereka buka..Ana rasa ketakutan dan hati berdebar-debar.
"Mabruk ya syeikana..Enta najih"..Apabila mendengar terus Ana ucapkan alhamdulilah(syukur tuhan telah memberkati usahaku selama ini),...Allahu Akhbar...Allahu Akhbar..Allahu Akhbar...Wa lillah hil hamd.. Ya Allah jadikan aku org yang berjaya dgn cemerlang..Amin Ya Rabb.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan